3 STVARI, NA KATERE BODITE POZORNI PRI NAKUPU ŠIVALNEGA STROJA (in se izognite morebitnim nevšečnostim)

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 3.
11/02/2016
Utrinki s poletne modne šole
07/08/2017

3 STVARI, NA KATERE BODITE POZORNI PRI NAKUPU ŠIVALNEGA STROJA (in se izognite morebitnim nevšečnostim)

Pa začnimo pri lastni izkušnji. Kot študentka oblikovanja oblačil sem seveda potrebovala lasten šivalni stroj, oz. kar več šivalnih strojev – enega za tkanine in enega za pletenine (t.i. overlock).

 

Če bi takrat vedela kaj točno pravzaprav potrebujem bi se na široko izognila dvema zgrešenima nakupoma, ki sta mi le zavzela ogromno prostora in izpraznila denarnico.

 

Na fakulteti sem tehnične sodelavke vneto spraševala, kakšen šivalni stroj potrebujem in kje ga je najbolj smiselno kupiti  – no na drugo vprašanje niso imele odgovora, so mi pa z vso vnemo zagotavljele, da nujno potrebujem industrijski šivalni stroj. Pa ga res?

 

10575376_1444837559128070_8685289871355504859_o

 

  1. Industrijski ali gospodinjski šivalni stroj?

 

Kakšna je pravzaprav razlika? Industrijski šivalni stroji se uporabljajo v industriji – se pravi v obratih, kjer jih uporabljajo praktično vsak dan po več ur. Temu primerno mora biti mehanizem dovolj močan, izgledajo pa tako, da so vdelani v mizo, ki zavzame veliko prostora in jo je izredno težko premikati z enega konca na drugega. Gospodinjski stroji so, kot že ime pove namenjeni uporabi doma, v lastnih gospodinjstvih in so posledično tudi manjši in prenosljivi. Moje prepričanje je bilo, da zato slabše šivajo, vendar je slednje daleč od resnice. Seveda je odvisno tudi od znamke šivalnega stroje, več o tem pa v nadaljevanju.

 

Naj napišem še to, kako se je končala moja izkušnja z industrijskim šivalnim strojem. Moj priročni oče je priskočil na pomoč in zasledil oglas za rabljen industrijski šivalni stroj. (seveda nisem razmišljala o nakupu novega, saj se cene gibljejo okoli 1000 eur). Stroj sva torej odšla pogledat, se pustila prepričati lastnikom, da je stroj točno to kar potrebujem, ga več kot preplačala in ga odpeljala domov. Že sam prevoz je bil težaven, saj gre za zelo težko in veliko zadevo, zavzel mi je ogromno prostora in raje ne govorim o tem, kako sem se v času študija najmanj petkrat selila in kako nemogoče bi bilo takšen stroj tovoriti s seboj.

 

Velik in okoren, primeren le za industrijo

Resnične težave so se začele, ko sem dejansko pričela s šivanjem. Res je, da sem stroj predhodno preizkusila pri lastnikih, vendar se je zataknilo, ko sem poskusila s svojim materialom. Preprosto ni delovalo in dobesedno sem porabila cel dan, samo da spremenim nastavitve. V industrijskih obratih ima vsak stroj svojo funkcijo in za določen izdelek se uporablja več različnih strojev. Moj je bil prilagojen na specifične nastavitve za specifično debelino materiala, priloženih pa ni bilo nobenih navodil. Ko je bilo niti potrebno ponovno napeljati se je ponovil celodneven projekt, saj je pri industrijskih strojih napeljevanje cela majhna znanost in počasi me je minila volja, da bi sploh še vztrajala pri šivanju.

 

Dejstvo je, da ne potrebujete industrijskega šivalnega stroja, razen če nameravate odpreti obrata in šivati vsak dan najmanj osem ur. V nasprotnem primeru bo kvaliteten gospodinjski stroj več kot zadostoval.

 

  1. Cena v primerjavi s kvaliteto

 

Nekaj let kasneje sem se odločala o nakupu gospodinjskega šivalnega stroja in v eni izmed nizkocenovnih trgovskih verig zasledila oglas za šivalne stroje, po zares smešno nizki ceni. Takoj sem si umislila enega. Že po nekaj urah šivanja se je odlomil delček mehanizma in potrebno ga je bilo odpeljati na servis.

 

Ko sem serviserju povedala kje sem kupila stroj me je najprej pošteno okregal, da glede na kvaliteto in plastičen mehanizem stroja ni čisto nič čudnega, da je prišlo do napake. Pojasnil je, da rezervnih delov za tovrstne stroje nima in da bo poklical v edini pooblaščeni servis v Sloveniji, ki se nahaja v Prekmurju. Ta mu je tekom popravila večkrat poslali napačen rezervni del, zato je nad popravilom kmalu obupal in mi izročil nepopravljen stroj. Morda ima kdo drug drugačne, bolj pozitivne izkušnje s šivalnimi stroji nizkocenovnih verig, sama pa sem na koncu z veseljem odštela malce več za svojo spodobno Elno, za katero vem, da mi bo odlično služila še dolgo časa. V tem primeru star rek – nismo dovolj bogati, da bi kupovali poceni, nedvomno drži.

 

 

  1. Šivalni stroj je potrebno najprej preizkusiti

 

Vsakdo ima specifične želje in temu je prilagojeno tudi tržišče – toda, kako v množici ponudbe izbrati pravi šivalni stroj, ki bo zares prilagojen vašim željam in potrebam? Pomembno je, da imate šivalni stroj možnost preizkusiti, še preden se odločite za nakup!

 

Prostor kjer izvajam svoje ustvarjalne tečaje si delim s podjetjem Liupka, kjer najdete zares pestro izbiro šivalnih strojev in drugih šiviljskih pripomočkov in nadvse prijetno sem bila presenečena, ko sem izvedela, da organizirajo kratke brezplačne delavnice šivanja, kjer vam predstavijo še šivalne stroje iz njihove ponudbe. Tako imate možnost vprašati karkoli, preizkusiti šivalne stroje, pa še zares prijazni so! Imajo tudi tri svoje pooblaščene servise in okoli deset pogodbenih, tako da ob morebitni okvari ne boste ostali sami, hkrati pa vam servisnega mesta ne bo potrebno iskati daleč od svojega doma.

 

Če bi za to možnost vedela pred leti, ko sem se kot študentka prvič odločala o nakupu šivalnega stroja bi si prihranila ogromno časa, energije in dolgoročno gledano tudi denarja. Zato nujno podelite tole objavo med tiste, ki bi jim prišla prav in jim pomagajte k pametnim rešitvam!

Janja Videc
Janja Videc
Sam Janja Videc, magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil. S pedagoškim delom na področju kreativnosti se ukvarjam že 8 let, delam s posamezniki različnih starostnih skupin. V tem času sem izoblikovala lasten pristop k poučevanju, ki temelji na manjših skupinah ter individualnem pristopu skozi sproščeno komunikacijo, saj verjamem da je slednje predpogoj za kreativno odpiranje.