ART ALCHEMY – DRUGAČEN PRISTOP H KREATIVNOSTI

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 1.
11/02/2016

ART ALCHEMY – DRUGAČEN PRISTOP H KREATIVNOSTI

Art Alchemy je platforma s širokim naborom kreativnih tečajev, delavnic ter priprav na sprejemne izpite za bodoče modne oblikovalce, ki deluje po principu individualnega pristopa in manjših skupin. Gre za učenje skozi praktično delo, kjer ni prostora za kritiko ali ocenjevanje.

o art alchemy 2

Verjamem, da smo v svojem bistvu čisto vsi ustvarjalni in da nosimo v sebi kreativen potencial, ki si ga niti zamisliti ne moremo. Spomnimo se, da smo kot majhni vsi risali in barvali pri tem pa se nismo čisto nič spraševali, ali smo v tem dobri ali ne.

Kot bi se strokovnjaki, ki preučujejo kreativnost izrazili – bili smo v svojem kreativnem flowu, v stanju, kjer se povsem zlijemo s procesom ustvarjanja in ob tem preprosto prenehamo razmišljati o zunanjem svetu.

Kasneje so nas v šolah prepričali, da nečesa ne znamo, ne zmoremo, da nismo dovolj sposobni itn. In ustvarila so se naša prepričanja, kot je na primer ta, da ne znate risati ali da niste ustvarjalni. V spominu imam odgovor hčerkice učiteljice risanja, ko ji je ta pripovedovala o svojem delu, o učenju risanja. Vprašala je namreč, če so risanje pozabili.

Moje poslanstvo, ki se realizira skozi platformo Art Alchemy je, da vas vodim skozi ustvarjalni proces, ki to kreativnost ponovno prebudi. V približno osmih letih, odkar sem začela s pedagoškim delov na področju kreativnosti, sem bila priča mnogim razcvetom.

Pravzaprav sama nisem naredila ničesar, naredili so moji tečajniki sami. Moja naloga je bila predvsem ustvarjanje varnega prostora, kjer se lahko odpremo in izrazimo, kjer uživamo v samem procesu, kjer se odpre polje neskončnih možnosti!

Ocenjevanje ustvarjalnega dela je subjektivno

Sem zagovornica pristopa, pri katerem se izogibamo kakršnekoli kritike, ocenjevanja, ali tekmovanja, saj se je skupina zbrala z namenom učenja in kreativnega odpiranja. Pri vodenju priprav za sprejemne izpite sem bila priča vedno isti zgodbi, ki so mi jo opisovali moji tečajniki – v preteklosti so imeli izkušnje z mentorji, ki so jih  neprestano opozarjali, kaj delajo prav in kaj delajo narobe. Menim, da pri ustvarjanju prav ali narobe ne obstaja, gre bolj za iskanje svojega unikatnega načina izražanja vsakega posameznika. In ta prav ali narobe je hitro lahko vse preveč subjektiven. Morda smo ravno pomanjkanja ustvarjalnega pristopa v šolah, kjer je možna le ena rešitev, prenehali ustvarjati.

Individualen pristop je ključnega pomena

Art Alchemy temelji na  vseh mojih osemletnih izkušnjah pri ustvarjalnem delu s posamezniki različnih starostnih skupin, ki so me naučile, da so manjše skupine zares ključnega pomena za kvalitetno predajanje znanja, kot tudi za kreativno odpiranje  in slednjega se nepreklicno držim. Držim se tudi prepričanja, da k ustvarjalnemu delu spada čaj, ki vam ga bom vedno ponudila v neomejenih količinah.

Janja Videc
Janja Videc
Sam Janja Videc, magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil. S pedagoškim delom na področju kreativnosti se ukvarjam že 8 let, delam s posamezniki različnih starostnih skupin. V tem času sem izoblikovala lasten pristop k poučevanju, ki temelji na manjših skupinah ter individualnem pristopu skozi sproščeno komunikacijo, saj verjamem da je slednje predpogoj za kreativno odpiranje.