VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 1.

ART ALCHEMY – DRUGAČEN PRISTOP H KREATIVNOSTI
11/02/2016
VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 2.
11/02/2016

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 1.

line up_clothing alchemy

Ko sem se pred osmimi leti vpisovala na NTF, mi ni bilo lahko najti vseh potrebnih informacij, ki sem jih ob začetku študija potrebovala in ko danes pobrskam po spletu, vidim da se ni veliko spremenilo.

Tečajniki, ki sem jih kasneje pripravljala na sprejemne izpite, so pogosto zastavljali zelo podobna vprašanja, zato sem se svoje izkušnje odločila strniti na enem mestu, da bi s tem pomagam vsem, ki razmišljate o tovrstnem študiju.

Na kateri fakulteti  poteka študij modnega oblikovanja?

Študij modnega oblikovanja izvajajo na NTF -ju (Naravoslovno – tehniška fakulteta) in Na Fakulteti za Dizajn v Ljubljani.

Sama sem zaključila magistrsko stopnjo izobraževanja na Naravoslovno – tehniški fakulteti in pridobila naziv magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil.

Kako priti na želeno fakulteto?

Pogoj za vpis je uspešno opravljen preizkus likovne nadarjenosti.

Za vse, ki preizkus uspešno opravijo se nato seštejejo točke s preizkusa, kar znaša kar 70%, upošteva pa se tudi uspeh pri maturi (20%) in splošni uspeh v 3. in 4. letniku. (10%)

 • uspeh pri preizkusu likovne nadarjenosti – 70 %
 • splošni uspeh pri maturi oziroma zaključnem izpitu – 20 %
 • splošni uspeh v 3. in 4. letniku – 10 %

Kako poteka preizkus likovne nadarjenosti ?

Sprejemni izpit poteka dva dni in zajema 3. sklope – risanje po živem modelu, naloge iz oblikovanja oblačil in naloge iz oblikovanja tekstilij.

Pri tem se ocenjuje nadarjenost za risanje in oblikovanje, sposobnost ustvarjalnega razmišljanja in reševanja problemov in barvna občutljivost. Naloge so vsako leto malce drugačne, študijsko risanje in slikanje po živem modelu pa je repertoarju čisto vsako leto.

Sprejemni izpit obsega:

 1. risanje in barvno modeliranje figure po živem modelu
 2. oblikovanje oblačil
 3. preizkus iz oblikovanja tekstilij

Preizkus velja samo za tekoče leto.

Nekaj primerov nalog iz preteklih let:

 1. »Recikliran jeans«
  Na voljo imate 10 parov jeans hlač, ki jih je potrebno pretvoriti v 3 kose oblačil.
 1. “Imaginarni stol”
  S svinčnikom je potrebno narisati stol, ki je izdelan iz neskončno dolgega traku. Cilj je oblikovati čimbolj inovativen stol, pri tem pa lahko trak tudi režemo.
 1. »Modna ikona«
  Napiši kratek tekst o tem, kdo je po tvojem mnenju sodobna modna ikona.
 1. »Sadni vzorec«
  Oblikujte vzorec, pri katerem vas inspirira sadje. Vzorec mora biti barven, tehnika je poljudna.
 1. »Origami kolekcija«
  Potrebno je oblikovati kolekcijo oblačil sestavljeno iz 30. silhuet na temo origami, izbrati 5 silhuet ki bi jih vključili v končno kolekcijo in napisati, zakaj ravno teh 5.

 Kaj potrebuješ na preizkusu likovne nadarjenosti:

 • Risalni blok A3 velikosti
 • svinčnike različnih debelin (B, B2 in B6 so optimalni za risanje)
 • radirko in šilček
 • eno izmed orodij za slikanje (tempere, vodene barve, ali akrile)
 • paleto za slikanje in lonček za vodo, dobrodošla pa je tudi gobica – tako lažje popivnaš barvo, če jo po nesreči naneseš preveč
 • čopiči (priporočam ti različne debeline – sigurno potrebuješ enega ploščatega, enega večjega za npr. slikanje ozadja in enega zares tankega za manjše detajle)
 • S seboj lahko imaš tudi različna pisala kot so flomastri, kuliji, barvice… pomembno je, da že pred sprejemnimi izpiti ugotoviš, katere tehnike tebi osebno najbolj ustrezajo!

Seveda ne pozabi preizkusiti vsega svojega orodja še pred sprejemnim izpitom!

Še nekaj uporabnih nasvetov:

Ne oziraj se k sosedu

Nasvet, ki bi ga dala vsem, ki boste opravljali preizkus likovne nadarjenosti je ta, da se ne primerjajte z nikomer okoli sebe! Pomembno je, da se osredotočate na svoje delo, saj vas lahko primerjanje z drugimi le zavede in na koncu naredite slabši izdelek kot bi ga sicer.

Naj vam povem zanimiv primer iz pred nekaj let – eden izmed dijakov se je odločil, da bo figuro narisal brez stopal, nato pa ga je posnemala skoraj polovica skupine. Najbrž so zato vsi dobili kakšno točko manj.

Glede na to, da se šele vpisujete na fakulteto zagotovo ne morete imeti dovolj izkušenj, da bi z gotovostjo znali presoditi, kaj točno profesorji ocenjujejo, zato kar pogumno – pokaži kaj znaš in ne oziraj se k sosedu!

Več o tem, kako priprave na preizkus likovne nadarjenosti potekajo pri meni, si lahko prebereš tukaj (klik)!

Janja Videc
Janja Videc
Sam Janja Videc, magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil. S pedagoškim delom na področju kreativnosti se ukvarjam že 8 let, delam s posamezniki različnih starostnih skupin. V tem času sem izoblikovala lasten pristop k poučevanju, ki temelji na manjših skupinah ter individualnem pristopu skozi sproščeno komunikacijo, saj verjamem da je slednje predpogoj za kreativno odpiranje.