VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 2.

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 1.
11/02/2016
VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 3.
11/02/2016

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 2.

Untitled-1

Kako poteka študij na NTF-ju?

Študijski program poteka tri lata, v vsakem letniku sta dva semestra z vmesnimi izpitnimi obdobji. Večina predmetov poteka skozi projektno delo, kar je vsekakor velika sprememba za tiste, ki prihajate iz gimnazij, kjer je večina pouka potekalo tako da ste poslušal predavanja in delali zapiske.

Na NTF – ju je le majhen odstotek teoretičnih predmetov, vse ostalo poteka tako, da se zastavi določena naloga, ki jo profesor najprej razloži, nato pa vsakdo sam, lahko pa tudi skupinsko raziskuje tematiko in išče oblikovalske rešitve.

Ob tem ti je profesor neprestano na voljo, k njemu hodiš na individualne korekture, kjer skupaj pregledata in predebatirata tvoje delo, iščeta rešitve in določita potek nadaljnjega ustvarjanja. Na koncu semestra se tako pri večini predmetov ocenjuje tvoj izdelek in ne tvoje teoretično znanje.

Fakulteta nudi specializirane, sodobno opremljene delavnice in laboratorije.

Opis glavnih predmetov 

Glavna predmeta sta oblikovanje oblačil in oblikovanje tekstilij. Pri obeh predmetih gre pogosto za sodelovanje z industrijo, kar pomeni da delaš na realnih projektih, ob tem pa imaš podporo mentorja. Fakulteta sledi aktualnim natečajem za mlade oblikovalce, o čemer boste pravočasno obveščeni, pogosto pa se tovrstni projekti vključeni v študijski program.

Pri obeh predmetih se v prvem letniku študente spodbuja eksperimentalnemu pristopu k likovnemu čiščenju idej. Delo poteka v majhnih skupinah, spodbuja inovativnost posameznika, oblikovalsko metodologijo, konceptualno likovno mišljenje in večplastnost določene tematike. Drugo leto so bolj poudarjeni profesionalni vidiki, ciljne skupine in njihove oznake, posebni, tematsko usmerjeni projekti z gostujočimi predavatelji. Tretje leto se študenti usmerijo v bolj individualne programe (moda, promocija mode in modna publiciteta, tekstilno oblikovanje.

Pri oblikovanju oblačil delaš projektno. Ustvarjaš svoje kolekcije oblačil, vse od iskanja inspiracije, skic, modeliranja na lutki, določanja barv in materialov pa do končne realizacije. V začetnih letnikih je poudarek na eksperimentiranju, kasneje pa se učiš ustvarjati tudi kolekcije za industrijsko in butično proizvodnjo, glede na izbiro ciljne skupine potrošnikov.

Pri oblikovanju tekstilij raziskuješ in razvijaš svoj likovni jezik in ga prenašaš na tekstilne materiale. Naučiš se povezovati tekstil in oblačila in umestiti tekstil v širši notranji in zunanji prostor. Ustvarjaš svoje tekstilne kolekcije s pomočjo barvanja, sitotiska in digitalnega tiska, pletenja in tkanja.

Izbirni predmeti 

Študijski program je zasnovan tako, da je veliko predmetov izbirnih, tako da se lahko sam odločiš čemu želiš dati več poudarka… (npr. modni stilizem, modni dodatki, specialni kroji, študije mode in oblačenja, trajnostno oblikovanje, grafične komunikacije, podjetništvo …)

Katera znanja oz. veščine bom tekom študija pridobil/a? 

Poudarek je na izvirnem, sodobnim in uporabnim oblikovanju z vključevanjem ustreznega tekstilno-tehnološkega znanja, trženja in ekonomike ter z razvijanjem sodobnih predstavitvenih tehnik.

Študij na NTF – ju zajema štiri komponente znanja, ki jih postopoma osvojiš:

  • Znanje oblikovanja tekstilij in oblačil
  • Tehnološko znanje, ki pomaga pri izvedbi oblikovalskih zamisli
  • Znanje digitalnega oblikovanja
  • trženja in management

Katere materiale itd. potrebuješ tekom študija?

  • Risarski in slikarski material (vse to, kar potrebuješ že na preizkusu likovne nadarjenosti)
  • Svoj šiviljski pribor (krojaške škarje, meter, bucike, kredo …)
  • Šivalni stroj – v primeru da nimaš svojega, so na voljo tudi na fakulteti
  • Računalnik z naloženimi programi, kot so Adobe Photoshop, Illustrator in Indesign za delo doma. Na fakulteti delaš na šolskih računalnikih.
  • Pri predmetu fotografija potrebuješ svoj fotoaparat, vendar si ga je mogoče izposoditi tudi na fakulteti, če nimaš svojega
  • Za posamezne projekte pri predmetu oblikovanje oblačil boš seveda potreboval/a različne tekstilne materiale. Nekatere je celo mogoče kupiti na fakulteti, sicer pa je obiskovanje trgovin z blagom neizbežna izkušnja študenta modnega oblikovanja. J V trgovini Svet metraže, ki je zelo dobro založena z blagom, lahko vsak študent oblikovanja pridobi kartico za 10% popust pri vsakem nakupu.

Ali moram za vpis na NTF znati šivati?

Moji tečajniki so me zelo pogosto spraševali, ali je potrebno, da se udeležijo tečaja šivanja, preden se vpišejo na NTF. Sama menim, da ti tega ni potrebno, saj se šivanja lahko naučiš sproti. Na NTF – ju je na voljo učilnica s številnimi šivalnimi stroji, likalniki in vso potrebno tehnologijo, ki jo lahko koristiš kadarkoli, v času, ko fakulteta obratuje. Na voljo je tudi več tehničnih sodelavk, ki so mimogrede zelo prijazne in ti bodo z veseljem pomagale, če jih boš karkoli vprašal/a.

Kako je z učnim gradivom?

Pri večini predmetov se dela na posameznih projektih, ki so zasnovani tako, da se učiš skozi praktično delo, teoretičnih predavanj je zelo malo. Vso učno gradivo, ki ga potrebuješ pri teoretičnih predmetih je na voljo na fakulteti in ga je možno kupiti pri vratarju, na voljo pa je tudi dobro založena knjižnica, kjer lahko raziskuješ po mili volji.

Študijska izmenjava

Med študijem se lahko odločiš, da boš del svoje študijske prakse opravljal/a v tujini. Ntf ima sklenjeno pogodbo z mnogimi fakultetami po svetu in zares vsakemu priporočam, da doživi to izkušnjo. Vsi predmeti ki jih opraviš na izmenjavi so priznani tudi v Sloveniji, če se odločiš za ta korak, pa imaš zagotovljeno tudi štipendijo s strani države. Sama sem si izbrala študijsko izmenjavo na Danski kraljevi akademiji, kjer sem prejela ogromno znanja, ki ga sedaj z veseljem delim naprej.

Več o tem, kako priprave na preizkus likovne nadarjenosti potekajo pri meni, si lahko prebereš tukaj (klik)!

Janja Videc
Janja Videc
Sam Janja Videc, magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil. S pedagoškim delom na področju kreativnosti se ukvarjam že 8 let, delam s posamezniki različnih starostnih skupin. V tem času sem izoblikovala lasten pristop k poučevanju, ki temelji na manjših skupinah ter individualnem pristopu skozi sproščeno komunikacijo, saj verjamem da je slednje predpogoj za kreativno odpiranje.