VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 3.

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 2.
11/02/2016
3 STVARI, NA KATERE BODITE POZORNI PRI NAKUPU ŠIVALNEGA STROJA (in se izognite morebitnim nevšečnostim)
04/05/2016

VSE KAR MORAŠ VEDETI KOT BODOČI/A ŠTUDENT/KA OBLIKOVANJA OBLAČIL 3.

 

line up

Risanja se lahko nauči čisto vsak!

Večina ljudi je prepričanih, da se nekateri ljudje že rodijo s talentom za risanje in ustvarjanje in da se tega kasneje ni mogoče naučiti. Zagotavljam vam, da temu ni tako – vsakdo, ki gre skozi proces učenja skozi praktično delo, se risanja lahko nauči!

Če med seboj primerjamo osebo, ki je po naravi bolj nadarjena, a svojega talenta ne razvija in osebo, ki je sicer manj nadarjena, vendar svoj talent nenehno pili  – kdo mislite, da na koncu doseže boljše rezultate? Tisti, ki je nenehno risal in pilil svoj talent seveda!

Risanja se ne moreš naučiti skozi teorijo, pomembno je, da nenehno rišeš in se učiš na lastnih napakah, še lažje pa je, če ti pri tem pomaga izkušen mentor. 

Priprava na preizkus likovne nadarjenosti – na kaj je potrebno biti pozoren?

Pri odločitvi za voden program priprav na sprejemne izpite je potrebno biti pozoren na naslednje dejavnike:

  • Bodi pozoren/a, da skupine kjer se boste pripravljali na preizkus likovne nadarjenosti ne zajemajo več kot 5 udeležencev, saj je tako več možnosti, da se vam učitelji osebno čimbolj posvetijo in se poglobijo v tvoj način dela, saj ti bodo le tako lahko dali nasvete, ki bodo pisani na kožo tebi osebno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se je v večjih skupinah nemogoče posvetiti vsakemu posebej, program poteka bolj splošno, pri tem pa so želje in potrebe vsakega posameznika večkrat spregledane, napredovanje pa je veliko počasnejše.
  • Izredno pomembno je, da se pred prijavo pozanimate, ali program obsega vse tri sklope – to so oblikovanje tekstilij, oblikovanje oblačil in študijsko risanje! Vsi trije sklopi zajemajo enako število točk in se tretirajo enakovredno, zato vam tečaj, ki vključuje samo risanje, ne bo dal dovolj dobre podlage da uspešno opravite tudi ostali dve nalogi. Bodite pozorni na izobrazbo pedagoga, ki vas bo vodil skozi tečaj. 

Ali potrebujem strokovne priprave na preizkus likovne nadarjenosti?

Če si eden izmed dijakov/dijakinj, ki obiskujejo katero izmed likovnih srednjih šol, potem si znanje risanja zagotovo osvojil/a, potrebuješ le še nekaj vaje iz oblikovanja oblačil in tekstilij. Vseeno moram poudariti, da sem sama obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo – smer modni oblikovalec, na sprejemni izpit nas je odšlo približno 10 sošolk in sošolec, sprejete pa smo bile le tri dijakinje.

Za vse, ki nimate predhodnih izkušenj, pridobljenih na likovnih srednjih šolah, pa je priprava na sprejemni izpit zagotovo prednost. Obvezni programi osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja namreč ne nudijo potrebne podlage za uspeh.

Na željeno fakulteto pa se uspešno vpiše približno 50% dijakov, zato je kvalitetna strokovna priprava na sprejemni izpit zagotovo investicija, ki se obrestuje.

Kako priprave na sprejemni izpit potekajo pri meni?

  • Priprave na sprejemni izpit potekajo 4 mesece oz. 15 tednov (1x na teden po 4 šolske ure), kar omogoča učinkovito in poglobljeno razvijanje kreativnosti ter postopno nadgrajevanje pridobljenega znanja.
  • Po vsakem sklopu sledi naloga za doma, s čemer poglabljamo vse kar smo se v določenem sklopu naučili, hkrati pa samostojno delo odpira dodatna vprašanja, ki jih skupaj razrešujemo na naslednjem srečanju.
  • Zaradi manjšega števila udeležencev (max 5. tečajnikov) smo zelo prilagodljivi in vedno prisluhnemo željam in potrebam vsakega posameznika
  • Tečaj poteka v sproščenem vzdušju, gre za učenje skozi praktično delo
  • Izogibamo se kritiki, ocenjevanju in tekmovanju, saj smo vsi prisotni z namenom učenja in kreativnega odpiranja

Več o tem, kako priprave na preizkus likovne nadarjenosti potekajo pri meni, si lahko prebereš tukaj (klik)!

Janja Videc
Janja Videc
Sam Janja Videc, magistrica akademska oblikovalka tekstilij in oblačil. S pedagoškim delom na področju kreativnosti se ukvarjam že 8 let, delam s posamezniki različnih starostnih skupin. V tem času sem izoblikovala lasten pristop k poučevanju, ki temelji na manjših skupinah ter individualnem pristopu skozi sproščeno komunikacijo, saj verjamem da je slednje predpogoj za kreativno odpiranje.